29.11.2013

PELASTAUDU!

Torstaina, iltapäivän oppituntien aikaan, läpikävimme koko opiston väkeä koskeneen PELASTAUTUMISHARJOITUKSEN. Rehtori-Helena kertoi keskusradion välityksellä tulipalon vaarasta, joka siis paljastui kuvitteelliseksi, ja kehoitti kaikkia siirtymään välittömästi aiemmin sovitulle kokoontumispaikalle eli opiston piha-alueelle.

Heti väen ollessa koolla kerrottiin, että kyseessä oli harjoitus - joka onnistui erinomaisesti. Turvallisuusvastaava sai hyödyllistä tietoa tosipaikkaa silmällä pitäen, ja me muut tarpeellisen muistutuksen siitä, kuinka toimia tämän tyyppisen vaaran uhatessa.



20.11.2013

LAPSEN OIKEUDET OVAT VANHEMMAN VELVOLLISUUKSIA

Tänään 20.marraskuuta vietetään kansainvälistä Lapsen oikeuksien päivää. Päivän tarkoituksena on tuoda esiin YK:n vuonna 1989 hyväksymää lapsen oikeuksien sopimusta, sekä herättää keskustelua lasten hyvinvointiin liittyvistä kysymyksistä kautta maailman.

Tänä vuonna päivän teemana Suomessa on vammaisten lasten oikeudet. Lastensuojelun keskusliiton mukaan meillä on tarpeen arvioida miten vammaisten lasten oikeudet ja tuki heidän perheilleen toteutuvat. Unicef puolestaan korostaa tarvetta kiinnittää huomiota vammaisten lasten omaan osallistumiseen ja vaikuttamismahdollisuuksiin.



Lapsen oikeuksien päivänä järjestetään monenlaisia tapahtumia eri puolilla Suomea. Meillä opistolla LAT 13 -ryhmä oli suunnitellut aamuhartauden yhteyteen ohjelmaa.





Tilaisuuden aluksi Oili tarjosi jokaiselle saliin saapuvalle tikkarin, jonka värin perusteella jakauduttiin ryhmiin. Ennen rastiradalle pääsyä Aija piti hienon ja napakan tietoiskun, jossa kuulimme mm. että lasten oikeuksien sopimuksen keskeisimpiä periaatteita on kaikkien lasten yhdenvertaisuus - tai siihen pyrkiminen. "Jokainen on erilainen ja silti yhdenvertainen".






Rastiradan tehtävät perustuivat sopimusartikloista poimittuihin teksteihin. Yhdellä rastilla pohdittiin tätä:


Eräs ryhmistä päätyi tällaiseen vastaukseen:


Leikki on lapsen työtä! Oikeus leikkiin oli myös rastitehtävän teemana.





Lämmin kiitos koko LAT 13 hyvin suunnitellusta ja toteutetusta tapahtumasta!

18.11.2013

VOIMAUTTAVAN KIRJOITTAMISEN KURSSI 16.-17.11.2013



”Voimauttava viikonloppu, onnistunut opetus!” - Kirjallisuusterapiakouluttaja Tiina Ali-Sisto perehdytti kurssilaisia voimaantumiseen kirjoittamalla. Itsetuntemus lisääntyi ja kukin saattoi löytää sisäisiä voimavaroja, iloa, luovuutta ja keinoja arjessa jaksamiseen.


Pienimuotoisissa kirjoitustehtävissä hyödynnettiin menneisyyden tapahtumia, nykyhetken havaintoja ja tulevaisuuden unelmia. Inspiraation lähteinä olivat mm. tekstit ja erilaisten virikkeiden herättämät mielikuvat. Oli sopivasti kirjoittamista, tekstien läpikäymistä ja keskustelua.


Kurssille voi osallistua ilman aiempaa kirjoittajakokemusta. Sopivan kokoisessa pienryhmässä uskalsi tuoda esille omia ajatuksiaan, ja lämmin ryhmähenki oli aistittavissa. Päiväohjelma jaksottui sopivasti. Kirjoittamisen lomassa rentouduttiin hyvän lounaan ja päiväkahvin ääressä.



Voimauttava kurssi pidettiin tänä vuonna jo toisen kerran ja sille toivottiin jatkoa. - ”Paljon sain, olen voimissain!”





Osallistujilla oli mukanaan tyhjä muistikirja ja luistava kynä.

Edessä istumassa vas. Raija, Laura, Raija, Marja ja Anni. Takana seisomassa vas. opettaja Tiina Ali-Sisto sekä Arvo, Annikki, Riitta-Liisa ja Riitta.





Hyviä virikkeitä kirjoittamiselle olivat mm. kuvat ja esineet; Tiinan kattama virikepöytä, josta saattoi ottaa mieluisen virike-esineen.





11.11.2013

ILOISET VILLIT



Saavuimme Jaakkiman opiston kauniisiin maisemiin 13.8.13. Kaikkia jännitti tuleva luokka ja huonetoveri. Huoneet oli jaettu niin että samalta paikkakunnalta tulleet pääsivät samaan huoneeseen.
Kun eka päivä starttasi oli kaikilla omituinen ja jännittävä tunne, että mitä tuleva tuo tullessaan. Kaikkia jännitti ihan hirveästi kun piti kertoa jotain itsestään. Istuimme ringissä ja kaikki vain katseli ja tuijotteli toisia ja ajatteli että kuka tuo luulee olevansa, mutta ajan myötä selvisi, että se jota oli luullut ihan hirveäksi ja että ei sen kanssa voi tulla toimeen niin onkin ihan mukava ja hyvää juttu seuraa. Kun eka tunti oli mennyt oli lounastauon vuoro ja kaikki istuutuivat eri pöytiin ja ihmettelimme uutta ja arvaamatonta koulua ja sen yksityiskohtia.

Koulu päivät loppuivat ja illat asuntolassa alkoi. Siellä tutustuimme toisiimme ja tajusimme että ei olekaan sen hassumpia ihmisiä ja niin meistä tuli hyvä henkinen luokka. Luokkamme ihmisistä ja itse luokasta löytyy joka päivä uusia piirteitä ja hämmennyksiä. Luokalla on huumoria, villejä, hauskoja, nauravaisia ja vaikka minkälaisia ihmisiä. Jos jollain on huono tai hyvä päivä se tarttuu kaikkiin ja yleensä sen huomaa, mutta tsemppaamme toinen toisiamme ja yritämme pysyä yhtenä. Hyvä puoli luokassamme on se että ketään ei jätetä yksin ja yksi huonoimmista puolista se että olemme joskus vähän liiankin äänekkäitä. Opettajat sanovat että tietää milloin LOP13 on tulossa kun kuuluu kauhean kovaäänistä naurua ja selitystä. Ei ole olemassakaan sellaista hetkeä milloin kaikki olisi hiljaa, aina joku puhuu tai nauraa.

Kaikilla on hyvä fiilis koulusta ja kaikki ovat tähän mennessä olleet innokkaita opiskelemaan!

Iloiset villit eli LOP13